Gi kausjon? Les dette først
Gi din stemme

Det er mange foreldre der ute som stiller som kausjonist for barna sine slik at de kommer inn på boligmarkedet. I 2015 var det en av tre foreldre som bidro i boligkjøpet til barna ifølge en undersøkelse av DNB. Siden da har det blitt vanskeligere og vanskeligere å komme inn på boligmarkedet, og i år (2018) har tallet økt til at 50% av unge kjøpere får hjelp av sine foreldre.

Tanken om å støtte dine barn og stille som kausjonist for noen du er glad, den er god. Likevel bør du tenke deg godt om først. Her forklarer vi hvorfor. 

Dette risikerer du som kausjonist

Ved å stille som kausjonist for noen som skal låne penger til kjøp av bolig, risikerer du faktisk å måtte dekke hele lånet selv. Nettopp derfor er det lurt å tenke seg om en ekstra gang før du velger å være kausjonist.

I dag er det store krav til egenkapital for å få lov til å ta opp lån i banken. Ikke mange unge hadde klart å komme seg inn på boligmarkedet uten en kausjonist, kanskje til og med til tross for at de har vært flinke til å spare opp en god slump egenkapital. Nettopp derfor stiller mange foreldre som kausjonist, da dette gir en ekstra sikkerhet til banken. Som kausjonist bør du være sikker på at din sønn, datter eller en god venn har god økonomisk evne og faktisk kan betjene lånet. For betaler de ikke lånet, går banken til deg som kausjonist for å få pengene.

Varsling

Banken vil alltid informere deg som kausjonist om det skjer noen store endringer i låneforholdet. Dersom lånet er mislighold må banken varsle deg innen tre måneder. At lånet er mislighold betyr at verken renter eller avdrag er betalt. Ved «forbigående mislighold», altså en eller to måneders ubetalte renter og avdrag trenger de ikke varsle deg som kausjonist.

Med andre ord bør du ta et møte hos banken for rådgivning før du bestemmer deg for å stille med kausjon. Banken vil nemlig kunne gi deg gode råd, og eventuelt fraråde deg ansvaret om de ser at deres økonomi tilsier dette. Videre vil du kunne sikre deg bedre ved å kreve at kausjonsansvaret begrenses til en viss tid og til et visst beløp. Du kan også kreve at nedbetalingen skjer raskere for det beløpet du stiller som kausjonist for.

Som konklusjon bør du altså være sikker på at personen du stiller som kausjonist for har en god nedbetalingsplan på lånet og er betalingsdyktig til å betjene et boliglån over lengre tid.